Aquest lloc està fet per gent imperfecte i en som perfectament conscients...gràcies per la teva comprensió!

Biblioteca Esdeveniments

Manifest Dia de la Dona

Durant la celebració del Dia de la Dona, vam llegir el manifest elaborat conjuntament amb les dones preses als Centres Penitenciaris de Catlaunya. Aquest manifest es va llegir a tots els centres penitenciaris, d’homes i de dones. Aquí teniu el text:

 “Avui celebrem el Dia Internacional de la Dona i commemorem la lluita de les dones per la seva participació a la societat en igualtat de condicions que els homes. Des de la seva primera celebració l’any 1911 en alguns països d’Europa s’ha aconseguit que ens siguin reconeguts molts drets. Però encara hem de seguir amb aquesta lluita.

És un any més, però moltes dones menys, que han estat menyspreades, assassinades i discriminades.

Des de petites ens ensenyen a jugar amb nines, cuinetes i a no ajuntar-nos amb els nens. Si ets nena i t’agrada jugar a la baldufa, al futbol o ajuntar-te amb nens no entres dins de la normalitat. Ens ensenyen que quan creixem ens hem de casar i tenir fills.

Mai no vas pensar que la teva vida seria viure lligada a un home. Un home que et fa sentir que no vals res. És molt dur quan ets mestressa de casa i no entren prou diners, et sents incapaç, no ets independent. Donem gràcies a la valentia de totes les dones que van trencar motlles i amb el seu exemple ens empoderen i ens ensenyen que som completes per nosaltres mateixes.

Durant la nostra estada al centre hem aprés a valorar-nos nosaltres mateixes i deixar una mica enrere el que ens van inculcar, sense deixar els nostres costums però sí modernitzant-nos més. Per tot el que hem passat nosaltres no passaran les nostres filles. Donem també les gràcies a les nostres companyes i professionals que amb la seva sororitat ens han obert els ulls. Sabem que tenim la capacitat de ser allò que desitgem ser. Som intel·ligents, extraordinàries i creatives.

A molts països, on encara lidera el patriarcat, tenim presidents masclistes i intolerants. Fan servir qualsevol tipus de violència cap a les dones i persones LGTBIQ. No ens representen i no es compren que no ens considerin quan més de la meitat de la població som dones. Per això nosaltres amb la nostra lluita volem canviar això, perquè les futures generacions visquin amb plena equitat.

Si la societat és masclista, la presó també. Si reivindicar els drets de les dones en llibertat té sentit, a les presons és una necessitat. Aquí i ara parlem per les dones mares, dones esposes, dones germanes, dones amigues.

És un any més de llàgrimes i desil·lusions però les dones som imparables, busquem la igualtat i seguirem amb la lluita feminista perquè arribi a tot arreu. Una lluita que reclama aquests drets:

 • Dret a tenir una legislació justa en matèria de violació on la víctima sigui atesa sense ser jutjada per la seva conducta. Només sí és sí.
 • Dret a viure la nostra sexualitat lliure i plenament.
 • Dret a no ser venudes com esclaves sexuals.
 • Dret a no ser casades en contra de la nostra voluntat.
 • Dret a no ser mutilades sexualment.
 • Dret a no ser violades.
 • Dret a no rebre maltractament físic ni psicològic per part d’aquells que estimem.
 • Dret a no ser usades com objecte sexual.
 • Dret a viure la religió de la mateixa manera que els homes, ocupar càrrecs eclesiàstics i compartir els llocs de pregària.
 • Dret a tenir una educació bàsica i universitària.
 • Dret a ser reconegudes per la nostra feina.
 • Dret a optar a càrrecs de direcció tan a empreses públiques com privades, així com a càrrecs polítics.
 • Dreta a percebre el mateix salari que un home pel mateix treball.
 • Dret a tenir assistència sanitària durant la maternitat i el part.
 • Dret a ser el que volem ser.

Ja n’hi ha prou de tant masclisme, els homes han d’aprendre a valorar-nos i respectar-nos. Som estupendes i CALLADETES NO ESTEM MÉS GUAPES.”