Aquest lloc està fet per gent imperfecte i en som perfectament conscients...gràcies per la teva comprensió!

Biblioteca Esdeveniments Esport Pintura

Dia Internacional de les Dones

Aquest any hem dedicat el Dia Internacional de les Dones a reflexionar sobre els micromasclimes. Explicar i aprendre a reconèixer aquelles situacions quotidianes que suposen una violència cap a les dones i de les que habitualment no en som conscients.

El mateix dia 8 vam comptar amb el Dinar de gala, a càrrec de Dona i Presó i elaborat per la Fundació ARED. Les dones del centre van gaudir molt d’aquest dinar especial. Aquí un petit àlbum d’aquest dia:

8M 2021 Dinar

Com el dia 8 va ser un dia plujós vam ajornar tota la resta d’actes al dia 9, ja que per mantenir les mesures de protecció enfront la COVID-19, el pati és l’únic espai on podem fer activitats amb més persones. Així, el dia 9, vam comptar amb la presència del Secretari General, que ens va dedicar unes paraules, i un acte amb diverses actuacions: (Més avall podeu veure l’àlbum de fotos)

  • Lectura del manifest elaborat amb la bibliotecària i referent de gènere
  • El grup de teatre del centre, que condueix Señoras Freedom va representar una lectura dramatitzada escrita per elles mateixes: Estacion(A) Espacial(A) Internacional(A).  Les astronautes de la nau espacial Señoras Freedom, tornen al seu planeta. Una fallada tècnica les obligarà a buscar un nou destí. Els planetes que tenen més a prop tenen alguns inconvenients en el seus reglaments de convivència entre homes i dones, hauran d’escollir el que sigui més habitable per a elles.
  • El Mòdul 8M, amb col·laboració amb el taller de pintura va representar El violentòmetre. Un termòmetre gegant amb 4 intensitats diferents de color lila on les participants havien de situar les situacions de micromasclismes en funció del grau de violència que li atorgaven. Vam poder copsar com cada dona viu diferent els micromasclismes quotidians, i vam veure com aquelles frases que semblen inofensives configuren la base de la violència contra les dones.
  • Vam comptar amb actuacions musicals d’algunes dones del centre amb un educador que ens van amenitzar l’activitat del Violentòmetre amb cançons escollides especialment per aquest dia.
  • L’Alejandra Snow ens va llegir un text molt personal que reflectia l’experiència viscuda de les dones internes durant la pandèmia i en general com viuen les situacions de violència fóra de les presons.

8m 2021 Violentòmetre

 • Com a cloenda de l’acte, la presidenta d’ARED, la sra. Judit Mascó va fer el lliurament dels premis ARED. Enguany van repartir 6 premis a les següents categories:
  • Premi a la treballadora: crea un ambient de treballmolt bo i realitza la seva tasca amb excel·lent rendiment i esforç
  • Premi a l’emprenedora: Mostra molt bona disposició per complir les tasques que se li encomanen, té molta inicitiva i es molt participativa.
  • Premi al lideratge positiu: Es un bon referent per a la resta d’internes, sempre disposada a orientar-les i donar-los bon consells.
  • Premi a la bona companya: Col·labora a crear un bon ambient es solidària i sempre està disposada a ajudar en el que calgui.

Les activitats al voltant d’aquesta diada no s’han realitzat només quest dia. A l’escola, el CFA Concepció Arenal, han dedicat tota la setmana a reflexionar i debatre entorn el dia 8 de març, el color lila, el gènere i la sororitat a partir de premsa i audiovisuals. El Mòdul 8M han elaborat també pancartes que estan exposades pels passadissos del centre, i el mural Dones cèlebres, amb fotografies de dones que han contribuït amb la seva expertesa en diferents àmbits al llarg de la història.

8M 2021 pancartes i dones cèlebres

El divendres 12 vam comptar també amb l’actuació del grup d’Esport de caps de setmana que van preparar unes coreografies dedicades al Dia Internacional de les Dones:

 • No Woman no cry: Homenatge a la expressió plena de la dona a través del ball llatí: Creativitat i moviment a de la sensibilitat de la dona envers a la vida, a través del ball i moviment.
 • Rompe tus cadenas: A través del ball dance diem: NO a la violència!. Per un apoderament permanent de la dona. A càrrec d’Esport de caps de setmana.

També relacionat amb la dansa, el dia 15 es va representar la coreografia final del projecte La danza toma sentido: Entre 08004 y08005, a càrrec de l’activitat d’Esport. Aquest projecte ha estat elaborat pels alumnes de Pedagogia de la dansa de l’Institut del teatre, que habitualment venen al centre cada curs. El projecte consisteix a preparar una coreografia durant 5 dies i fer-ne la representació amb públic el darrer dia. Durant aquests 5 dies les dones es preparen a diferents nivells, amb dinàmiques grupals que els fan despertar les seves habilitats i la confiança en elles mateixes. Enguany, a causa de les mesures COVID els alumnes de l’Institut del Teatre no han pogut venir al centre, però han elaborat el projecte amb audiovisuals i la monitora d’Esport l’ha dut a terme com s’ha fet cada any.

La situació actual ha afectat a l’activitat que teníem programada amb el Centre Penitenciari 4 Camins: Micromasclismes: com els vivim dones i homes?. L’hem hagut d’ajornar a causa del confinament d’alguns mòduls. Esperem que aviat puguem dur a terme el debat entre Homes i Dones  sobre els micromasclismes.

Això és tot el que hem preparat pel 8M, i seguirem tot l’any treballant des de les diferents activitats amb perspectiva feminista i d’apoderament de les dones.