Aquest lloc està fet per gent imperfecte i en som perfectament conscients...gràcies per la teva comprensió!

Arts plàstiques General Pintura

SEMINARI RETRAT I DOCUMENTAL FOTOGRÀFIC

Ahir, 10 de maig de 2022, l’artista plàstica i fotògrafa Laia Moretó  va impartir un seminari sobre Retrat i Documental  en el nostre centre.

A través d’una metodologia teòrica-pràctica (mirar imatges i fer exercicis pràctics que desenvolupin l’anàlisi crític) la Laia va plantejar conceptes bàsics, com ara

-La fotografia com a còpia fidel de la realitat

-La fotografia com a manipulació

-Diferències entre imatge i fotografia

-Usos socials del retrat fotogràfic

-Normes de composició

-Comunicar amb la imatge. Estratègies visuals de la fotografia documental

-La representació de la dona, construïda a partir de la cultura visual, en els imaginaris socials, la cultura popular, al cinema, en els mitjans de comunicació.

 

En el primer exercici, les participants en el seminari varen haver de pensar i escriure en una cartolina una paraula relacionada amb un concepte abstracte -que definís <<quelcom que no es pogués tocar>>-. Seguidament, es varen repartir aleatòriament dites cartolines i les participants havien de representar-la només utilitzant paper de diferents textures: cartolina, paper de wàter i paper artesanal.

Els resultats  plàstics van ser sorprenents, plens de creativitat i emotivitat.

Després, es varen exposar tots els treballs conjuntament i entre totes calia relacionar i identificar cadascuna de les representacions amb una de les paraules escrites prèviament:

 

Aire, Pau, Distorsionat, Amor, Resiliència, Enderrocar, Essència, Fortalesa, Dolor, Justícia, Llum, Somnis, Tranquil·litat, Intuïció, Serenitat, Bellesa

 

Ens vàrem adonar que una mateixa imatge transmet sensacions diferents i adquireix múltiples significats segons qui la miri.

Ens va sorprendre les lectures tant contrastades que varen fer de l’obra creada a partir de la paraula TRANQUILITAT. Per una banda, va ser interpretada com a una representació de la presó, per l’altra;  com a imatge de calma.

En canvi, la representació de la Justícia va rebre el reconeixement unànime i sense matisos per part de tot el grup.

 

En el segon exercici, varen jugar a associar un conjunt de fotografies impreses amb emoticones, i varen debatre -a posteriori i en grup- quines emocions despertaven  les imatges i com la persona fotògrafa ha aconseguit fer-ho, quins recursos a utilitzat i com ho ha ressaltat amb aspectes com l’enquadrament, l’enfocament, l’atrezzo, la relació amb el fons, el color, etc…D’aquesta manera,  la Laia ens va introduir a la comunicació visual i les seves eines.

En el darrer tram del seminari, les assistents varen poder pintar a grans trets el seu rostre utilitzant cartolines metal·litzades on es reflectia la seva cara. Després transferiren la imatge en un full de paper d’arròs aconseguint crear una imatge pròpia amb més textura i on la força expressiva del traç quedava palesa.

Ens va faltar temps per analitzar l’ús de la imatge de la dona en diferents situacions socials a partit  d’exemples documentals significatius i històrics i altres més populars. Aquí deixem l’enllaç d’un exemple: https://www.youtube.com/watch?v=LIShHeU2qU4.

Varen ser tres hores de seminari, riques en contingut, participació, intercanvi i aprenentatge. Cal promoure sempre espais de reflexió i creació com aquest.