Aquest lloc està fet per gent imperfecte i en som perfectament conscients...gràcies per la teva comprensió!

Arts plàstiques Pintura

LAC 2022

Com cada any el LAC (Laboratori d’Art Comunitari) ens va convidar a participar en el projecte LAC de Can Castells Centre d’Art (CCCA), a Sant Boi del Llobregat.

En aquesta edició hem celebrat els 10 anys de recorregut d’aquesta proposta integradora, que treballa amb diferents col·lectius i persegueix un triple objectiu: fomentar la diversitat social, treballar per trencar els estigmes i rumors que encara pateixen determinats col·lectius per i acostar-los a l’art contemporani i a les manifestacions culturals, d’on sovint són exclosos.
Amb la guia i tutoria de l’artista Andrea Martínez, les alumnes del taller de Pintura i Dibuix del CP Dones de Barcelona, han dissenyat postals i creat un joc: “Viatja jugant”.
<<Un viatge que recorre camins propis, plens de dreceres, girs i parades. Guarden, atresoren instants de viatge, llocs que habiten o han habitat, instants del dia a dia, són espais físics i tangibles o són llocs inventats. En forma de targetes postals aquests fragments esdevenen mitjà de comunicació i record del viatge identitari. Un recull en forma de joc, on l’atzar del dau i les diferents caselles les farà avançar o endarrerir>>, escriu l’Andrea.
Des del taller, les alumnes han rescatat de la pròpia memòria personal els espais i moments que han transitat o on desitgen arribar i els han representat sobre suport hexagonals de 60x60cms.

El conjunt final de les 24 caselles es va instal·lar en dues sales del Centre d’Art Can Castells, on tot el públic visitant tenia l’oportunitat de jugar-hi i conèixer part d’aquest itinerari biogràfic i emocional de les autores internes actualment en el centre però amb vides passades i futurs pendents de construir.

 

Una vegada clausurada ‘LAC 22… 10 anys en ruta!’, l’Andrea va visitar-nos per explicar-nos el conjunt del projecte i mostrar-nos les fotos de la resta de les instal·lacions realitzades pels altres col·lectius participants en la mostra. Ella mateixa es va encarregar de dirigir la dinàmica del joc entre la població interna del CP Dones de Barcelona. Les internes es varen convertir així en protagonistes del joc, llançant el dau (cosit i creat per la pròpia Andrea) i avançant i retrocedint per les caselles fins arribar al final del trajecte. En aquest punt, totes elles podien triar i endur-se qualsevol de les postals editades a partir dels originals creats per les alumnes del taller de Dibuix i Pintura. La postal -en sí- com a objecte, havia estat el punt inicial des d’on varen començar a treballar les alumnes del projecte LAC, com a al·legoria del viatge i el costum passat d’enviar postals que representaven els llocs per on transitàvem per a compartir-los amb la resta.

Esperem que aquestes postals hagin viatjat molt lluny i/o estat entregades allà on les internes voldrien arribar.