Aquest lloc està fet per gent imperfecte i en som perfectament conscients...gràcies per la teva comprensió!

Arts plàstiques General

trànsit

En data 12 d’octubre hem inaugurat l’exposició Trànsit en el pati del CP Dones de Barcelona.

Des del mes de març de 2023, un grup d’internes han participat en el taller <<Noves formes d’expressió>>, liderat per l’artista plàstic Mad Alvar i l’editora Jana Moral (https://www.instagram.com/brut.ediciones)

Durant les sessions setmanals han explorat diverses tècniques i disciplines artístiques per entendre l’acte creatiu i aprendre a construir una identitat artística pròpia a partir de:

-l’experimentació amb materials;

-la reflexió sobre temàtiques diverses i la re-definició de mites i conceptes, com ara: la bellesa, la validesa, el talent,…;

-la importància de les diverses fases del desenvolupament artístic i la valoració crítica i constructiva de les obres;

-l’exploració de les pròpies emocions i la potenciació de la creativitat a través de la recerca dels mitjans expressius adequats per a cadascú;

Després d’una primera fase de creació a nivell individual i molt productiva, va haver-hi unes setmanes de treball més reflexiu durant les quals es varen debatre temes d’interès general i col·lectiu. A partir d’una pluja d’idees, es va anar elaborant una proposta conjunta per mostrar en públic una síntesi de tot allò après i compartir-ho a través del llenguatge artístic.

TRÀNSIT és el projecte final d’aquest curs on es sumen totes les sensibilitats que hi han participat. Es tracta d’una múltiple instal·lació fruit del treball en equip i l’esforç col·lectiu per representar totes les individualitats en forma de 7 peces artístiques que parlen de les sensacions compartides i viscudes des de la privació de llibertat:

1. Il·lusió òptica: dibuix pintat amb acrílics que aborda la sensació de caiguda al buit i desconcert en ingressar en una presó

                                                                         

2. Videocreació: peça audiovisual feta a partir de fotografies d’internes representant emocions (tristesa, alegria, por, pànic, desesperació, crisi, abatiment, felicitat, amor) combinades amb sons i veus gravades dins del propi centre.

3. Armaris intervinguts: mobiliari antic que hi havia en les cel·les per guardar-hi la roba; ara, reconvertits en un espai intransitable o ple d’obstacles (gomes elàstiques). L’ocell blanc de fang pintat simbolitza l’anhel de llibertat però també les nostres capacitats de reconversió i transformació. Ambdues ens permeten descobrir les nostres fortaleses i ens ajuden a progressar.

                                                         

4. Jardí d’escultures: objectes de fang pintats, reconstruïts a partir d’una peça inicial que les internes van haver de trencar expressament i després imaginar una forma nova a partir dels fragments de l’obra original.

5. Refugi: estructura metàl·lica reciclada i recuperada del pati coberta amb plàstics que es varen pintar amb acrílics utilitzant mans, peus i pinzells de fabricació artesanal (escombres, fregalls, esponges,….) durant una de les sessions setmanals del projecte. L’interior conté la representació d’un paisatge somniat que inclou una il·lusió òptica hipnòtica i un poema creat per la Jana Moral).

Sóc un camí

sense principi i sense fi

serpentejant a través del temps

dibuixo una corba a l’horitzó 

dins de les parpelles.

6. El cos: instal·lació que reaprofita un carro de cuina del centre, restes de cigarretes i una representació simbòlica del sentits per interpretar la idea de toxicitat en el propi cos i la influència d’un entorn contaminat.

7. El cub: Un ésser inventat de 4 cares, instal·lat dins un cub amb petits forats fets a diferents alçades des d’on contemplar parts de la peça escultòrica. Per obtenir-ne una imatge completa és necessària la imaginació i un exercici de re-construcció mental a partir d’allò que l’espectador observa parcialment i també del seu propi  imaginari figuratiu. La peça parla de les múltiples cares que tenim les persones i la importància d’aprendre a mirar des de diferents punts de vista la pròpia realitat i la dels altres.

Propostes com TRÀNSIT ens ajuden a demostrar el valor de la irrepetibilitat de l’obra original; així com la importància de l’acte creatiu en l’exploració dels nostres propis límits.

Moltíssimes gràcies Mad Alvar i Jana!!!!!